Уникално отличие за читалището в село Соколово от събора в Копривщица ПДФ Печат Е-мейл

УНИКАЛНО ОТЛИЧИЕ ЗА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО СОКОЛОВО

ОТ СЪБОРА В КОПРИВЩИЦА

 

Магията на автентичния български фолклор завладява Копривщица на всеки пет години. Първият събор на народното творчество във възрожденското градче се провежда през 1965 г. и оттогава до днес има  вече 10 издания. Село Соколово участва без прекъсване в последните шест събора и представя местни песни, танци, обичаи.

На 7 август т.г. голямата група от НЧ „Просвета-1900” село Соколово, включваща Битов женски хор, Пенсионерски танцов състав и индивидуалните изпълнителки Стаматка Кирилова и Василка Енчева, с изключителната подкрепа на Община Балчик, спомоществователи и членове на Читалищното настоятелство, за шести пореден път пристигна в гостоприемна Копривщица, за да стане част от националния фолклорен празник на българския дух, традиции и самобитно изкуство. Българските и чуждестранните гости се възхищаваха на уникалните носии и реквизита на нашите самодейци и с интерес общуваха с тях .

Читалището представи шест песни и два танца в блок-програма с продължителност 16 минути и “събра” овациите на публиката на трета естрада. Журито, с председател проф. Манол Тодоров бе впечатлено от майсторските изпълнения и специално благодари на соколовци за красивите песни и танци, които са на повече от 200 години.

НЧ “Просвета-1900” с. Соколово единствено в цялата област бе отличено със златен медал за цялостно представяне на всички колективи и изпълнители, както и със специална грамота от Министерство на културата за високи постижения и изключителен принос към фолклорните традиции на България. Соколовци  получиха четири грамоти за участие, много емоции и самочувствие на хора, които пренасят жив пламъка на българщината от поколение на поколение. Заслуга за високия успех има и гайдаржията Стойчо Стойчев, който свири на танцовия състав и на певиците Стаматка и Василка.

На Копривщица с групата бе кметът на селото, Минко Попов, който поздрави участниците и сподели своето вълнение и гордост за това, че народните традиции в Соколово са силни, всеки един от самодейците "носи" искрата в сърцето си и е длъжен да я предава на своите деца и внуци.

Читалищното настоятелство и всички самодейци изказват специална благодарност на кмета на Община Балчик, г-н Николай Ангелов, за доверието и подкрепата, за да може Соколово да представи достойно добруджанския изворен фолклор пред цяла България! Сърдечно благодарим на нашите спонсори - ЗКПУ “Сокол” Соколово, “Папас Олио”, “Доминийон Грейн”, които помогнаха участието ни в Х юбилеен събор в Копривщица да бъде незабравимо!

 

Кина Липованска

Секретар на НЧ “Просвета-1900” с. Соколово

 

 

Последна промяна ( Неделя, 17 Април 2011 11:13 )
 
sikiş izle, porno izle