Живи човешки съкровища - в-к Балчик ПДФ Печат Е-мейл

 

            Един от най – добрите начини за трайно съхранение на нематериалното културно наследство е грижата хората, които го олицетворяват, да го съхранят и предадат на следващите поколения, защото голямо количество културни изяви, като музиката, танца, словото, обредите и обичаите са застрашени от изчезване.

         Национална  програма по създаване на Национална система “ Живи човешки съкровища” се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Целите са създаване на единен архив от документи и материали, свързани с нематериалното културно наследство.

         Номинацията за живи човешки съкровища се провежда веднъж на две години. Право на номинации имат българските читалища. Те предлагат лица или групи за номиниране за Живи човешки съкровища. През 2010 г. подборът се организира за втори път, като отличията бяха обявени на заключителния концерт на Х национален събор на българското народно творчество Копривщица -  2010 г.

         Група за народни обичаи при Народно читалище – 1900” село Соколово, участва с проект “ Жътва “ в раздел “ Трудова обредност” и бяха единствени представители от област Добрич. От селектираните кандидатури за вписване в Представителната национална листа на елементи на нематериалното културно наследство ,, Живи човешки съкровища – България – 2010, нашия проект е вписан под седми номер от двадесет и седем номинации. Получихме грамота от Вежди Рашидов – Министър на културата, за принос в съхраняването на нематериалното културно наследство.

         Самодейците  от  НЧ ,, Просвета - 1900” село Соколово, взеха участие и на трети фестивал на фолклорната носия в с. Жеравна  по покана  на  г- н  Христо  Димитров  продуцент и  хореограф на НФА “ Българе “ и организатор на фестивала. В боровия парк ,, Добромерица “ край  уникалното балканско селце на 20, 21, 22 август 2010г., хиляди българи се пренесоха в българската народна приказка , където пропуск за всички  бе фолклорната носия, песните и танците. Далеч от цивилизацията и назад  във  времето , струва си веднъж в годината да си го позволим.

 

Последна промяна ( Неделя, 17 Април 2011 11:24 )
 
sikiş izle, porno izle