Новини
Приключване на проект ПДФ Печат Е-мейл

Приключи проектът „Дигитализираното културно наследство

на село Соколово – новата е-услуга в библиотеката”

финансиран по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти 2013

на програма „Глоб@лни библиотеки - България”

 

Реализирахме студийни записи на 16 народни песни, изпълнявани от смесен хор “Добруджански гласове” с ръководител Стаматка Кирилова, който през 2014 година ще отпразнува своята 60 годишнина. Осъществихме видеоклипове на битовия хор за автентични песни и танцовия състав “Стари добруджанци” така както са пели и играли хората на мегдана в Соколово. Представяме 3 стари песни и 3 танца на повече от 100 години, запазени и пренесени от соколовци при преселването им през 1940 година от село Касапкьой в Северна Добруджа.

В продължение на един месец две групи ученици от ОУ “Васил Левски” с. Соколово, под ръководството на своите учители по история и по български език и литература заснеха и описаха домашния стан и тъкането в къщи, старите носии на село Соколово, които и до днес се пазят във всяка къща като много ценни реликви. С помощта на учителя по информатика и математика учениците самостоятелно представиха наученото в презентация.

Обявихме конкурс за компютърна рисунка на тема “Нашето село в миналото и сега”, за който изработихме статут и критерии за оценяване. По електронната поща получихме 38 компютърни рисунки, разпечатахме на специална хартия като картички и открихме изложба в читалището. Всички участници получиха тениски с логото на “Глоб@лни библиотеки” и лакомства, а класираните на първите три места във всяка възрастова категория – специални грамоти. В момента изложбата гостува в Общински детски комплекс – Балчик, където се разглежда от много ученици от училищата в общината.

В чест на Деня на народните будители представихме резултатите от проекта и новите записи пред жители и гости на село Соколово с участието на народния хор, танцовия състав, ученици и учители. За приключване на проекта организирахме екскурзия на учениците в град Добрич, където те разгледаха комплекс „Стария Добрич”, етнографската къща и Регионална библиотека „Дора Габе”, а видяното представиха в презентация.

Отпечатахме 500 броя книжки за работата по проекта и услугите в библиотеката, които разпространяваме в селото, в община Балчик и при нашите участия на национални и международни конкурси и фестивали.

Връзка към материалите ТУК.

 
Покана за 25.10.2013 г. ПДФ Печат Е-мейл

                                           Настоятелството на Народно читалище "ПРОСВЕТА-1900"

                                                                                   ВИ КАНИ

                                                                                 на празник

                                                             ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

                                                        в село Соколово на 25.10.2013 година

 

 

17:00 часа - Откриване на изложба с компютърни рисунки "Нашето село в миналото и сега" - в читалището.

18:00 часа - Концерт с представяне на нови аудио- и видео-записи на народни песни и танци, реализирани по проект "Глобални библиотеки" - във физкултурния салон на ОУ "В. Левски", с. Соколово.

 

 
Среща с Верка Сидерова ПДФ Печат Е-мейл
     В истински празник на българщината, българския дух и традиции се превърна гостуването на голямата добруджанска народна певица Верка Сидерова в село Соколово. В продължение на 30 год. е солистка на Национален фолклорен ансамбъл ,, Филип Кутев”. Прославя българската народна песен в над 29 страни от цял свят, но за нея Добруджа е най – хубавия кът на България и затова през цялата си певческа кариера Верка Сидерова е пяла само добруджански народни песни, които са повече от 200.

    Живяла за определен период в село Соколово, имаше възможност да види къщата, където е била на квартира и да си спомни за хората с които е общувала.

       Посрещната с хляб и сол, отрупана с цветя и дарове, очарована от  изпълненията на Смесен битов хор,, Добруджански гласове” с худ. ръководител Стаматка Кирилова, танцов състав ,,Стари добруджанци” и индивидуалните ни изпълнители Диана Минкова, Стаматка Кирилова, Василка Енчева и гайдарджията Стойчо Стойчев, тя се хвана на  общото хоро препасана с котленска престилка.

   Истинско удоволствие е общуването с нея, с нейния младежки дух и невероятна енергия, сладкодумен разказвач и събеседник. В това се увериха всички, които присъстваха на срещата в пенсионерския клуб, и заедно с професор Петър Крумов разказаха интересни случки от съвместната им работа. Николай Мирчев представи нейната авторска книга ,,Лале ли си”, издадена по повод 85 годишния и юбилей, която предизвика голям интерес.

   Благодарим на Верка Сидерова за чудесните песни с които прослави  нашата прекрасна Добруджа – златната огърлица на България и нейните трудолюбиви чеда, както пише в посвещението на книгата си.

    Благодарим и, че дойде при нас и заедно съпреживяхме празника в прослава на  уникалния български фолклор!
 
с. Твърдица, Молдова ПДФ Печат Е-мейл

   24 май е най–светлият български празник – приемаме това определение като нещо естествено и отдавна сме свикнали с израза, превърнал се в шаблон. Но за нашите сънародници в чужбина Денят на българската просвета и култура има много дълбок емоционален смисъл, той е връзката с ,,Майката България”. Това почувствахме ние, самодейците от Народно читалище ,,Просвета – 1900” с. Соколово и Мажоретен състав при ОДК гр. Балчик, при нашето пътуване в Република Молдова. От 20 до 23 май 2011 г. в навечерието на празника гостувахме в с. Твардица по покана на кмета на селото Иван Желяпов. Твардичани отвориха домовете и сърцата си и ни приеха като изгубили се и отново намерили много близки и сродни души. Преводач не ни бе необходим, разбирахме се чудесно с нашите домакини на роден български език. Истински българи, запазили бита, традициите, обичаите, носиите и най-вече фолклора, нашите прекрасни български народни песни. Незабравима ще остане срещата ни с уредника на музея в селото Захари Михайлович, който ни показа и разказа историята на село Твардица, където всичко се пази и се показва с гордост. Зарадвахме Музикалния колеж с директор Алла Викторовна с комплект школи за изучаване на различни музикални народни инструменти, за което са ни особено благодарни. Дарихме над 500 тома българска класическа литература, портрети на Христо Ботев и Васил Левски и  българска керамика на музея, школата по изкуствата с директор Анна Ивановна и средното общообразователно училище с директор Иван Славов.

    На 21 май в Дома на културата в село Твардица изнесохме прекрасен концерт с участие на Битов смесен  хор ,,Добруджански гласове” с худ. ръководител Стаматка Кирилова, танцов състав ,,Стари добруджанци” и мажоретен състав при ОДК град Балчик с ръководител Петър Златев, който започна с ,,Върви, народе, възродени” и завърши с голямо право хоро, на което се заловиха всички. ,, Вдигнахте много високо летвата и на всички след вас ще им бъде много трудно” това каза Алла Викторовна при поднасяне на поздравленията. В истински празник на българщината се превърна българската вечер, на която бяха поканени нашите хазяи и заедно се веселихме. На 22 май гостувахме на празника на съседния град Бесарабяска, където живеят българи, украинци, молдовци, гагаузи и румънци с кмет българин - Васил  Михайлович. Истински празник на разбирателството и приятелството между различни етноси, обединени от любовта към песните и танците бе съвместния концерт. С много положителни емоции, впечатления, нови приятели и общо хоро, сутринта рано на площада се разделихме с пожелание следващата среща да е на българска земя.

    Благодарим на Николай Мирчев и нашите домакини от Твардица, Людмила, Георги и Светлана, които осъществиха цялата организация за гостуването ни и на всички, които ни приеха в домовете си и ни накараха да се чувстваме спокойни като у дома си.

     Благодарим за подкрепата от Община Балчик и кмета Николай Ангелов, ЗКПУ ,,Сокол” с председател Деньо Попов, ,,Доминион Грейн” с президент Щефан Ебнер, ,,Папаз олио” с председател Стефан Каров, РПК ,,Черно море” с председател Димитър Пармаксъзов и управителя на фирма ,,Бал клас” Николай Пармаксъзов.

     Тук е мястото да благодарим на всички, които се отзоваха на нашия призив и дариха книги от собствените си библиотеки, с които зарадвахме нашите приятели от село Твардица.

      Николай Ангелов, Дима Малева, Илия Димитров, Пенчо Трошев, Митка Вълчева, Анка Йорданова, Димитър Симеонов, Кера Маринова, Йорданка Лазарова, Стаматка Кирилова, Галина Неделчева, Величка Димова, Енчо Липовански, Николай Мирчев, Кольо Колев, Тодор Тодоров, Кръстинка Драганова, Станка Калудова, Митка Найденова, Кръстинка Драгнева, Мария Радева. Стоянка Митева –престилка и Цветозар Цветков - кукла за музея. Благодарим!

Последна промяна ( Четвъртък, 24 Октомври 2013 17:27 )
 
20 – 21 август 2011 г. гр. Бран, Румъния ПДФ Печат Е-мейл
С плакет и диплом се завърнаха самодейците от Народно читалище ,,Просвета – 1900” с. Соколово, община Балчик от Първия международен фестивал за автентичен фолклор, който се проведе от 20 до 21.08.2011г. в гр. Бран, Румъния. Участието ни бе осъществено по покана на кмета на община Балчик, г-н Николай Ангелов, за което от сърце благодарим. Нашата община и община Бран са побратимени от седем години. Малко градче с 5 000 жители, скътано в полите на Карпатите с красиви къщи и много цветя навсякъде, които радват с пъстротата си. Спокойни, приветливи и гостоприемни, хората тук се стремят да съхранят традиционните бит и култура и се славят с производството на екологично чисти млечни и месни продукти, които и ние с удоволствие опитахме. С дефиле на участниците от България, Румъния, Франция, Сърбия, Кипър, Испания, Турция и Украйна започна фестивала в местността  „Устата на тъщата” в подножието на замъка ,,Бран”, по-известен като замъка ,,Дракула”. Бяхме посрещнати с хляб и сол лично от кмета на гр. Бран, г-н Георгие Херменеану, и приветствани от домакини и гости. Прекрасните автентични песни и танци на битов смесен хор ,,Добруджански гласове” с ръководител Стаматка Кирилова и танцов състав ,,Стари добруджанци”, допълнени от уникалната нашенска носия, бяха възторжено приети и аплодирани, което доведе до покана да изнесем самостоятелен концерт в замъка  ,,Дракула” и да участваме в заключителния концерт на 21.08.2011г. Впечатлени от историята и легендите, които се носят за замъка, с много вълнение и отговорност представихме едночасова програма, възнаградена с горещи ръкопляскания от многобройните туристи. Достойно представихме България и община Балчик, родното село и нашето читалище и допринесохме за популяризиране на добруджанския изворен фолклор. А видяното и преживяното ще остане завинаги.

 

 

Последна промяна ( Сряда, 05 Октомври 2011 07:23 )
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2
sikiş izle, porno izle