Новини
Празничен концерт ,,Весела Коледа и Честита Новата 2011 Година” ПДФ Печат Е-мейл

Празничен концерт,, Весела Коледа и Честита Новата 2011 Година”

в село Соколово, община Балчик

         В навечерието на един от най – хубавия празник – Коледа, когато отново греят гирлянди и елхи и природата е притихнала в очакване на чудото Рождество, самодейците от Народно читалище ,,Просвета – 1900” и ученици от ОУ ,, В. Левски” поднесоха като коледен дар за публиката своя вълшебен концерт.

         Не само децата, но и възрастните заживяват с магията на Коледа и с благословията за здраве и живот. Има я в малката сурвачка, която отваря вратите на къщите, в коледарските песни, в баницата с късмети, която задължително е с дрян, тъй като цъфти най – рано и подсеща за чаканата пролет, а здравината му желае всяко живо същество и разбира се – бъдника, който бавно тлее  и поддържа топлината и вярата в дома.

         На Коледа правим равносметка за успехите и наградите, които сме постигнали през отминаващата година, а през 2010 година те  никак не бяха  малко. Настоятелството на НЧ,, Просвета – 1900” с председател Галина Неделчева, благодари на самодейците от смесен битов хор,, Добруджански гласове” с художествен ръководител Стаматка Кирилова, Пенсионерски танцов състав и Група за народни обичаи  за положения всеотдаен труд и отговорност при подготовката,които са гаранция за постигнатите успехи. Благодарим на всички , които ни помагат, защото без тях, нашите успехи нямаше да са това.

         Желаем на всички една вълшебна Коледа и Здрава, Мирна и Честита 2011 Година!!!  

        

Последна промяна ( Неделя, 17 Април 2011 11:24 )
 
Живи човешки съкровища - в-к Балчик ПДФ Печат Е-мейл

 

            Един от най – добрите начини за трайно съхранение на нематериалното културно наследство е грижата хората, които го олицетворяват, да го съхранят и предадат на следващите поколения, защото голямо количество културни изяви, като музиката, танца, словото, обредите и обичаите са застрашени от изчезване.

         Национална  програма по създаване на Национална система “ Живи човешки съкровища” се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Целите са създаване на единен архив от документи и материали, свързани с нематериалното културно наследство.

         Номинацията за живи човешки съкровища се провежда веднъж на две години. Право на номинации имат българските читалища. Те предлагат лица или групи за номиниране за Живи човешки съкровища. През 2010 г. подборът се организира за втори път, като отличията бяха обявени на заключителния концерт на Х национален събор на българското народно творчество Копривщица -  2010 г.

         Група за народни обичаи при Народно читалище – 1900” село Соколово, участва с проект “ Жътва “ в раздел “ Трудова обредност” и бяха единствени представители от област Добрич. От селектираните кандидатури за вписване в Представителната национална листа на елементи на нематериалното културно наследство ,, Живи човешки съкровища – България – 2010, нашия проект е вписан под седми номер от двадесет и седем номинации. Получихме грамота от Вежди Рашидов – Министър на културата, за принос в съхраняването на нематериалното културно наследство.

         Самодейците  от  НЧ ,, Просвета - 1900” село Соколово, взеха участие и на трети фестивал на фолклорната носия в с. Жеравна  по покана  на  г- н  Христо  Димитров  продуцент и  хореограф на НФА “ Българе “ и организатор на фестивала. В боровия парк ,, Добромерица “ край  уникалното балканско селце на 20, 21, 22 август 2010г., хиляди българи се пренесоха в българската народна приказка , където пропуск за всички  бе фолклорната носия, песните и танците. Далеч от цивилизацията и назад  във  времето , струва си веднъж в годината да си го позволим.

 

Последна промяна ( Неделя, 17 Април 2011 11:24 )
 
Уникално отличие за читалището в село Соколово от събора в Копривщица ПДФ Печат Е-мейл

УНИКАЛНО ОТЛИЧИЕ ЗА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО СОКОЛОВО

ОТ СЪБОРА В КОПРИВЩИЦА

 

Магията на автентичния български фолклор завладява Копривщица на всеки пет години. Първият събор на народното творчество във възрожденското градче се провежда през 1965 г. и оттогава до днес има  вече 10 издания. Село Соколово участва без прекъсване в последните шест събора и представя местни песни, танци, обичаи.

На 7 август т.г. голямата група от НЧ „Просвета-1900” село Соколово, включваща Битов женски хор, Пенсионерски танцов състав и индивидуалните изпълнителки Стаматка Кирилова и Василка Енчева, с изключителната подкрепа на Община Балчик, спомоществователи и членове на Читалищното настоятелство, за шести пореден път пристигна в гостоприемна Копривщица, за да стане част от националния фолклорен празник на българския дух, традиции и самобитно изкуство. Българските и чуждестранните гости се възхищаваха на уникалните носии и реквизита на нашите самодейци и с интерес общуваха с тях .

Читалището представи шест песни и два танца в блок-програма с продължителност 16 минути и “събра” овациите на публиката на трета естрада. Журито, с председател проф. Манол Тодоров бе впечатлено от майсторските изпълнения и специално благодари на соколовци за красивите песни и танци, които са на повече от 200 години.

НЧ “Просвета-1900” с. Соколово единствено в цялата област бе отличено със златен медал за цялостно представяне на всички колективи и изпълнители, както и със специална грамота от Министерство на културата за високи постижения и изключителен принос към фолклорните традиции на България. Соколовци  получиха четири грамоти за участие, много емоции и самочувствие на хора, които пренасят жив пламъка на българщината от поколение на поколение. Заслуга за високия успех има и гайдаржията Стойчо Стойчев, който свири на танцовия състав и на певиците Стаматка и Василка.

На Копривщица с групата бе кметът на селото, Минко Попов, който поздрави участниците и сподели своето вълнение и гордост за това, че народните традиции в Соколово са силни, всеки един от самодейците "носи" искрата в сърцето си и е длъжен да я предава на своите деца и внуци.

Читалищното настоятелство и всички самодейци изказват специална благодарност на кмета на Община Балчик, г-н Николай Ангелов, за доверието и подкрепата, за да може Соколово да представи достойно добруджанския изворен фолклор пред цяла България! Сърдечно благодарим на нашите спонсори - ЗКПУ “Сокол” Соколово, “Папас Олио”, “Доминийон Грейн”, които помогнаха участието ни в Х юбилеен събор в Копривщица да бъде незабравимо!

 

Кина Липованска

Секретар на НЧ “Просвета-1900” с. Соколово

 

 

Последна промяна ( Неделя, 17 Април 2011 11:13 )
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 2 от 2
sikiş izle, porno izle